lørdag den 20. juli 2013

Bornholm Bornholm Bornholm, du dejlige ferie ø..


Som nævnt i en tidligere post, var P og jeg en smuttur til Bornholm. Vi skulle egentlig ha' været over og besøge et vennepar, men nogen havde fejlkoordineret, så vi kom først weekenden efter de var taget hjem. Det gjorde nu ikke så meget, for så holdt vi da bare kæresteweekend i stedet.

Jeg har forsøgt at billeddokumentere, og der røg også en del på instagram imens vi var afsted, men her kommer det fulde resumé.Vi tog afsted tidligt torsdag morgen, for vi skulle fange færgen i Ystad klokken 8.30. Turen gik fint, uden forsinkelser eller nævneværdig bølgegang, vejret var dog temmelig koldt og kedeligt.

Vand, vand og atter vand
På færgen spiste vi ganske glimrende morgenmad - der var buffet med rundstykker og hvad man nu ellers har brug for, og det kostede ikke en bondegård. Jeg fik også lige en is, for man skal ikke gå ned på is når man holder ferie - så skid hul i, at klokken kun lige var rundet 9 om morgenen. ;)

Klokken ca. 9.45 lå Rønne ret forude, og jeg kunne ånde lettet op. Jeg havde ikke taget nogen kørepille, så jeg var ret spændt på, hvordan det ville gå. Heldigvis så jeg ikke skyggen af søsyge. :)

Rønne set fra færgen

Første stop på posten var Nexø, hvor vi lige tjekkede en delikatesseforretning ud, som vi havde fået anbefalet. Vi var dog ikke rigtig sultne, så vi kørte videre ud i sommerlandet. Næste stop var Snogebæk, hvor vi lige skulle se (det rigtige) Sørens Værtshus. Jeg har et par gange været på det jeg indtil nu troede var det rigtige, som ligger i København, men nu ved jeg altså, at Sørens Værtshus ligger på Bornholm.. Det fungerer i øvrigt også som pizzeria, men er ellers et pudsigt sted med små hilsner under taget. Baren, både den udendørs og den indendørs er lavet i en båd, og loftet indendørs er fyldt med alskens mærkeligheder.

Sørens Værtshus - det rigtige!


Loftet i baglokalet med sjove ting og sager, og sand på gulvet..
Vi blev her ikke længe - klokken var kun 11, og de var ikke rigtig åbnet endnu, så vi nøjedes med at kigge, og kørte så nord over og endte i Svaneke, hvor vi købte lidt chokolader på Svaneke Chokoladeri. Lige rundt om hjørnet lå Vibeke Berlands keramik butik, og jeg følte mig vældig fristet af nogen af hendes krukker, men desværre lå Svanekes sæbesyderi i samme bygning, så det var ikke til at holde ud at være derinde ret længe.

Svaneke Havn
Efter at ha' tumlet lidt rundt i Svaneke begav vi os endnu mere nordpå mod Gudhjem, hvor vi ville finde os lidt røget fisk. Vi huskede naturligvis at vinke til campingpladsen, hvor jeg var på ferie som barn.

Sannes Familiecamping - billede venligst lånt fra Google Maps

Vi endte på Gudhjem Røgeri, som jeg bestemt ikke vil anbefale. Det er sådan et rigtigt turiststed ned til havnen, hvor maden godt nok ser ok ud, men ved nærmere bekendtskab er kedelig og tør. Kartoffelsalaten kommer direkte fra spand, og det er ikke den gode af slagsen. ØV! Måske deres a la carte retter er bedre, men buffeten og kartoffelsalaten skal man holde sig fra.

Min fotoreportage er desværre lidt mangelfuld, men vi tilbragte resten af eftermiddagen med at runde pejlemærkerne, og så bl.a. hvor Ps mormor boede, og hvor Ps mor voksede op. :)

Sidst på eftermiddagen kørte vi til hotellet, hvor vi tjekkede ind og tog en velfortjent slapper i solen på altanen. Jeg havde lidt teknik der drillede på "tallerkensiden" så jeg måtte desværre bruge lidt tid på, at få det kørt i stilling, og hotellets computer var ikke just behjælpelig, men det kom dog igang til sidst.

Udsigt fra vores hotelværelse

Om aftenen havde P bestilt bord til os i hotellets restaurant. De har efter sigende øens største fiskebuffet, og det kunne vi jo ikke lade gå vores næse forbi. Der var dog ikke den helt store iver at spore, da vi stadig gik og småbøvsede gammel røgsmag fra den tarvelige frokost i Gudhjem, men vi måtte jo til det - om ikke andet, så for at få noget andet i maven end røg..

Buffeten skuffede bestemt ikke - der var vitterligt ALT - selv isskulpturer.

Fiskebuffeten - billede lånt fra hotellets hjemmeside
Sortimentet lyder ifølge deres hjemmeside på følgende:

Kolde retter
6-8 slags sild, æg & tomat * røget fisk, bl.a. laks, ørred, ål, hellefisk, torsk, sild og rejer * tun- & laksecarpaccio * citron- & appelsinmarineret laks * saltet laks & gravad laks * marinerede blåmuslinger * østers naturel * hele grønlandske rejer * kogte krebs, krabbeklør og jomfruhummer
Varme retter
3 slags fiske- og skaldyrssupper * rødfisk * multe * havkat * rødtunge *ål *ørred * laks * helleflynder * torsk * grønmuslinger * havtaske * kammuslinger * scampi
Desserter
Ostebord med udenlandske, danske og bornholmske oste
Dessertbuffet med frugttærte, hjemmelavet is, kager og frugt


Som jeg sagde.. ALT!!

Godt mætte besluttede vi at gå en tur, og nede ved vandet fandt vi dette skønne strandhus, som jeg bare måtte have et billede af. Det har højest været 10kvm stort og osede bare af idyl og kølig hvidvin - sådan et hus vil jeg også have engang.

Virkelig fint strandhus syd for Rønne

Fredag startede med morgenmad på hotellet, og derefter rundede vi lige downtown Rønne, hvor vi købte en blomst, for P ville gerne en tur på kirkegården, hvor hans mormor ligger. Gravstedet ligger ved Østerlars kirke, som er Bornholms største rundkirke, så efter vi havde brugt lidt tid på gravstedet og sat blomsterne pænt, måtte vi lige kigge lidt nærmere på kirken.

Østerlars Kirke

Jeg har aldrig været inde i en rundkirke før, så jeg havde en formodning om, at den var opbygget som de fleste andre kirker, med et åbent rum i midten - sådan var det ikke. Der er nærmest et rundt rum inde midt i kirken, hvor døbefonden stod midt i. I mine øjne må være uhyre upraktisk, da det stort set kun er 1/5 af kirkens besøgende der kan se præsten, med mindre han bevæger sig meget rundt når han taler, men måske det virker i praksis - jeg var der ikke længe nok til at finde ud af det, det var jo bare fredag. :)
I kirken var der også opgang til "tårnet" som man var velkommen til at besøge.

Meeeget smal og stejl trappe
Oppe på loftet var der frit kig til tagkonstruktionen, og sikke et puslespil det må have været at samle sådan et tag, der var i hvert fald mange bjælker at holde styr på!

Rundkirkens tagkonstruktion
Billedet herunder er udsigten fra "tårnet" og er taget til ære for Søren.Jeg kom sådan til at tænke på hans billeder da jeg så hullet. :)

Udsigt fra Østerlars Kirke
Nedturen var værre end opturen - trapperne var en anelse angstfremkaldende.

Trapperne set ovenfra
Efter vores kirkebesøg trillede vi nord over forbi helligdomsklipperne og rundede Allinge, hvor vi drak en øl på havnen og så verdens nok mest ucharmerende hotel.

Vejen langs havet op mod Allinge
Landskabet ved Opalsøen og Hammer Sø er imponerende og fantastisk. Opalsøen er opstået, fordi der blev sprængt granit på stedet, og når man ser de store klipper, kan man godt se, hvorfor det var smart at lægge et stenbrud netop der. Nu er stenbrudet dog lukket og området er åbnet for almindelige mennesker med kameraer. Heldigvis var stedet endnu ikke overrendt med turister, så vi havde det sådan nogenlunde for os selv.
Jeg tog en del billeder der oppe - simpelthen fordi jeg ikke kunne lade være - de taler vist for sig selv..


"Trappen" op til toppen - der var i det mindste gelænder

Opalsøen set fra oven, men Hammershus i det fjerne


Helt oppe på toppen

Hammeren Fyr titter op bag træerne

Hammeren fyr på nært hold
Efter en gåtur på 6-7km i MEGET kuperet terræn, havde vi set nok, og bevægede os mod Rønne, hvor vi spiste dejlige madder på Brazz imens vi mødtes med Kenneth, som P har gået i skole med.

Det blæste desværre lidt på torvet, og da jeg sad i skyggen var jeg blevet godt og grundigt gennemkold, så vi kørte en tur til Dueodde for at få lidt sommerstemning, og stemning fik vi. Skyerne var borte, og sandet var blødt og varmt mellem vores tæer.. Vandet var til gengæld is-koldt, så det blev ikke til mere end en tå eller to der kom under.

Dueodde - Bornholm

Aftensmaden spiste vi på Svaneke Bryghus, hvor vi fik spareribs.

Lørdag var vores sidste dag på øen. Vi sov længe, og spiste sen morgenmad på hotellet. Bagefter begav vi os igen ud i landskabet, hvor vi endte i Gudhjem hvor vi købte lidt øl med hjem. Vi var også oppe og nyde udsigten fra kirken, som ligger nærmest på en klippetop - i hvert fald hvis man kommer fra havnesiden.

Udsigt fra Gudhjem Kirke

Herefter gik turen tilbage til Svaneke, hvor jeg havde fundet en lille biks dagen før, som jeg ville fange inden de lukkede. Da jeg gik forbi dagen før, var jeg faldet for nogle fine skåle, lavet af sandblæste vinflasker. Dem ville jeg gerne kigge lidt nærmere på. Jeg endte med at købe en stor og en lille til mig selv, som står hjemme i vinduet og pynter.

Maria Bang Espersen - Omtanke
Jeg ville også gerne købe en gave til min mor, som var så sød og passe Gåsebarnet imens vi var væk. I Svaneke fandt jeg ligeledes over en fantastisk butik, som desværre ikke har en webside jeg kan linke til (forstå det hvem der kan). Den hedder MUD og ligger på Glastorvet. De har SÅÅÅ mange fede ting - jeg kunne ha' købt mig fattig.
Jeg endte med en fin lille stentøjssag som jeg tænkte ville passe godt ind med hendes Kähler vaser.

P valgte farven - jeg kunne ikke, der var så mange fine
Nu havde vi overstået alle souvenirskøbene, så vi begav os ud på lidt mere sightseeing. Første stop var Rokkestenen, som også viste sig at være lidt af en opgave at komme ud til. Afmærkningen var virkelig dårlig, men vi forfulgte et ældre ægtepar, som friskt havde iklædt sig fornuftige sko, og havde begivet sig på samme færd som os.

Hug a stone :)
Det viste sig forresten, at havde vi taget ruten højre rundt, var vi kommet noget nemmere frem - denne rute var langt mere fremkommelig, men det kunne vi jo ikke vide.

Ps. Stenen rokker stadig! :)

Vi rundede også lige Aakirkeby - blot for at sige at vi havde været der. Her fandt vi ud over en restaurant der hed Gåsen, også en fin lille te-forretning. Min mor er bidt af en gal tekande, så der måtte lige lidt solskinste med hjem også.


Efter Aakirkeby fandt vi Ekkodalen, hvor vi efter en pæn gang bjergbestigning også fandt Dronningestenen. Skiltet sagde at der var 600 meter til stenen - jeg er sikker på, at de må have glemt et 0. Det føltes i hvert fald som verdens længste 600 meter.


Ruten videre forbi Dronningestenen førte os også forbi Rytterknægten, som er Bornholms højeste punkt.


Efter hvad vi mente måtte være rigeligt med motion for een dag endte vi igen i Rønne. Vi skulle først med færgen 22.30, så vi havde rigeligt med tid. Vejret var dog ikke det bedste, så vi sneg os ind på O'Malley, som er Bornholms svar på en Irsk pub med hyggelig stemning og lokale besøgende. Vi fik en kølig øl og P fik klø i Backgammon.
Efter et par timer havde han fået nok, og vi begyndte at se os om efter lidt aftensmad - for een gangs skyld var vi rent faktisk ved at være sultne, men vi havde jo også skippet frokosten.
Valget faldt på Hansens Bøfhus, som havde bøffer (sjovt nok) og lå lige rundt om hjørnet. Det var begyndt at regne, så vi gad ikke gå ret langt. Hansens Bøfhus har kopieret det velkendte koncept fra Jensens og A Hereford Beefstouw - ja selv illustrationerne fra Herefords menukort havde de "lånt" så vi vidste ikke helt hvad vi kunne forvente os.
Jeg bestilte en Beuf Bearnaise med bange anelser om, at sovsen sandsynligvis var fra en spand. Mine bekymringer blev dog gjort til skamme, for sovsen var hjemmelavet og bøffen var super mør og lækker. Skal jeg indvende noget, var det eneste, at bøffen godt kunne have brugt lidt mere salt og peber, men det kunne jeg heldigvis selv klare. P havde bestilt deres højrebsbøf og var i 7ende himmel. Alt i alt et virkelig godt måltid med perfekt stegte bøffer til en anstændig pris. Deres velkomstdrink er forresten meget anbefalelsesværdig - jeg skulle køre hjem, så den stod på cola til resten af måltidet for mit vedkommende.

Mæt og meget tilfreds, med tallerken støvsuget for bøf
Det var holdt op med at regne, så vi forlod bøfhuset mætte og glade, men der var stadig masser af tid til vi skulle om bord på færgen, så vi tumlede ned af Rønnes gader, og faldt over Poul P som virkede tillokkende. Ved nærmere øjesyn fandt vi også ud af, hvor navnet stammede fra.

Poul P - billede lånt fra caféens hjemmeside
Det viser sig, at Poul Pava bor på Bornholm, og altså har denne fine restaurant. Vi hyggede og sludrede lidt over en øl og en bornholmsk rabarbarsaft.

Uhmm!! - billede lånt herfra

Vi måtte også lige have en dessert, og valget faldt på husets cheesecake med bær, som var ok, men vinderen på  tallerkenen var en chokoladeflage med cornflakes og puffsukker, som P allerede har eksperimenteret med hjemme.

Klokken 23.55 landede vi igen på Svensk jord, efter endnu en stille og rolig sejltur. Vi sov hos P, og jeg kørte hjem til mig selv søndag morgen, med morgenbrød til mormor og gåsebarn.


Alt i alt en dejlig dejlig miniferie, hvor vi på trods at et noget omskifteligt vejr, fik set og gjort det vi skulle og sikkert spist og drukket lidt mere end vi burde.. ;)

Tag til Bornholm, det er et daaaarjligt sted!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar